fredag 3. desember 2010

Hamlet:

Spørsmålet er – å vere eller ikkje: Om det gjer meir storsinna å tole ein voldsom skjebnes kast og pilregn, enn å ta til våpen mot eit hav av sorger. Og slåkke dei i trass? Å sove, døy – meir er det ikkje; seie at søvnen slåkker kvar hjartesorg og tusen ristingar. Som kroppen arvar – ja eit endelikt vel verd og drøyme om. Det er haken; for dødens drøymer følgjer dødens søvn når vi har snodd oss ut av livets skinn, og derfor stoppar vi. Vi tenkjer over og får eit langt liv i elendighet.
For kven kan tåle verdens pryl og spott, tyrannar si trykk og arrogant forakt, en kjærleik som hånes, rettsleg sommel, betente embetsmenn og alle spark som avskum langer ut mot den som tiar, viss regnskapet kan slettes, gjeres opp med ei sløv dolk?
Kven gadd å bære lasta, å slite livet ut med pust og pes. Viss ikkje angst for noko etter døden, eit ukjende land som inkje reisande kan vende heim frå, lamslo vilja vår, og gjorde at vi veljar dagens nød og ikkje flyktar til den ukjende? Bevisstleiken gjer alle til kujoner; og dermed vil den resolutte glød lett bleikne under tankens gustne skinn, og verksemder som har kraft og meining vil bøye av og miste kravet på å kallas handling. –Rolig nå, min vakre og herlege Ofelia. –Hugs å be for alle mine syndar.

mandag 29. november 2010

Språklige forhold 1350-1600

1. Denne tiden sier mann at man snakket mellomnorsk. Fordi språket i denne tiden faller mellom det norrøne språket, gammelnorsk og det nye språket som etablerte seg på 1500 – tallet, altså nynorsk

a. Vi ville hatt problemer med å snakke med en viking fordi på den tiden var ikke det muntlige språket utviklet så mye at norsk, svensk, dansk og norrønt var slått sammen.

b. Det danske skriftspråket tok over for det norrøne språket når norge ble invandert og overtatt av danmark. Da kom det mange folk fra danmark for å bo i norge, og norge havnet også under danmarks lover og regler. Da ble det ikke lov å prate eller skrive norrønt, og dansk ble det nye i flere århundrer fremover.

c. Det ga veldig stor betydning for den norske språkutviklingen i norge fordi det ble mye enklere å formidle det norske språket, og det tok kortere tid å skrive ned bøker., skrifter og andre tekster. Det ble også enklere å ivareta det norske skriftspråket fordi det var veldig lang holdbarhet på de nye bøkene som ble laget, og det ble også mer allmennvennlig ved at verdiene på bøker sank.

d. Grunne til at mellomlavtysk hadde så stor påvirkning på det norske språket, er flere faktorer. Påvirkning var sterkest på vest-landet og i nord-norge fordi hanseatene drev mye med handel langs norskekysten

e. Forskjellen på kasusspråk og ordstillingsspråk er at kasusspråket bygges opp av bøyning av verb, mens i ordstillingen blir setningene oppbygd etter hvilken plassering ordet har i setningen. Moderne norsk er kasusspråk, fordi vi har flere verbtider vi bøyer verbene våre i.

tirsdag 26. oktober 2010

Middelaldersamfunnet

1. Hvilken rolle spiller religionen i middelaldersamfunnet?
Gjennom hele middelalderen orienterte mennesket seg mot Gud og livet etter døden. Mange tenkte mer kritisk enn de hadde gjort før, og det vokste frem en tro på at mennesket var et tenkende og selvstendig individ.

2. Hva er det viktigste kjennetegnet på rikdom i middelalderen?
Et viktig kjennetegn på rikdom i middelalderen var kirken. Rikdommen økte gjennom gaver og skatter. Kirken hadde en avtale på at folket kunne kjøpe seg fri fra synd. Vis man betalte en viss sum til en munk eller en prest kunne man på Guds vegne få tilgitt all synd.

3. Hvilke stender har mest makt?
De stendene som har mest makt er presteskapet (de som ber), så kommer adelen (de som slåss) og til slutt folket (de som arbeider).

4. Hvorfor er det vanskelig å komme seg opp og fram i middelaldersamfunnet?
Grunnen til at det er vanskelig å komme seg opp og frem i middelaldersamfunnet er fordi eiendom og stand gikk i arv, og da ble det veldig vanskelig for de andre å jobbe seg opp til en så høy stand.

5. I 1349 kommer svartedauden til Norge. Hvilke konsekvenser får dette for det norske samfunnet?
Da svartedauden kom til Norge i 1349 døde rundt to tredjedeler av Norges befolkning, og det skulle gå flere hundre år før folketallet kom opp på det samme nivået som før pesten kom. Dette skapte store konsekvenser for Norge.

6. I Italia tar utviklingen en helt annen retning etter svartedauden. Forklar kort.
Etter svartedauden ligger det meste nede her i Norge, men i Italia startet en ny utvikling. Kjøpemennene komme i kontakt med andre land og kulturer, og da blomstret handelen opp. Den økte handelen fikk også pengeøkonomien etter hvert større plass.

mandag 25. oktober 2010

Gisle Surssons saga

Forfattarar Henrik Wirsching og Daniel Hedmark

Er Gisle Surssons saga ein typisk saga?

I Gisle Surssons saga går årene fort og det er lite skildring. Akkurat som i en tradisjonell islendingssaga. Ingen av personane blir skildret, men vi får et bilde av korleis dei er ut i fra korleis personene oppfører seg.
Korleis kan ein sagahelt vere?

Ein sagahelt er ingen supermann. Han er ein vanleg mann fra 900 tallet i Island. Det er vanleg i Islendingssagaer at hevndrap er hovudtemaet, noe det er i Gisle Surssons saga også. Gisle er bare ein sterk mann og kriger, men han er et heilt vanleg menneske.

Kvalifiserer Gisle til å vere ein typisk sagahelt?

Ja, eg meiner at Gisle kvalifiserer til ein sagahelt. Han er ein vanleg mann som har sine positive og negative sider. Selv om han er ein bedre kriger og ein mye meir intellektuell mann en dei andre.

Er Gisle ein moderne helt?

Dagens helter er enten ein hverdags helt, ein som reddar ein mann i eit brennande hus eller kanskje ein super eller actionhelt. Gisle er ingen av disse heltene, Gisle er ingen Helt. Han er ein litt over gjennomsnittet sterk og smart mann.

Korleis vil de kvalifisere kvinnene i Gisle Surssons saga?

Kvinnene er typiske husmødre, men i ein av dom siste scenene kjem Gisles kone og fosterdatter og hjelper Gisle med å kjempe mot dom som vil drepe Gisle. Det viser at kvinnene var sterke kvinner som ikkje bare sitter hjemme og strikkar.

Gi ein personleg vurdering av filmen?

Filme var veldig mørk. Når handlingen foregikk inne i ein av hyttene var det nesten umogeleg og få med seg handlingen på grunn av mørket. Det var heller ikkje mykje musikk i filmen. Kva det kommer av veit eg ikkje, men det ble litt kjedeleg til tider. Kampcenene og effektene var heller ikkje mykje å skryte av, men det er ein gammal film og så for ein bare godta. Jeg tror nok Gisle Surssons saga er ein bra historie, men eg synast ikkje det kom så bra fram i filmen.

mandag 27. september 2010

Snorre Sturlason

Han ble født i 1178 eller 1179 på Kvam i Island. Han var en islandsk høvding, forfatter og en skald. Hans mest kjente verk er heimskringa (kongesagaer). Foreldrene var Sturla Þórðarson og Guðný Böðvarsdóttir, men ble oppdradd i lærdom av sin fosterfar Jon Loftsson, datidens fremste høvding og Islands klokeste mann.
Grunnen til at vi lærer om Snorre er at det er han som sa at Tønsberg var Norges eldste by.

tirsdag 21. september 2010

Lekse, s. 59 Middelalderen

Tøm teksten

1. Fordi den er midt i mellom antikken og nyere tid i renessansen
2. religiøs, høvisk og norrøn
3. Er diktning som er knytta til aristokratisk ideologi.
4. helvete, kjærsilden og himmelen.
5. I ridderdiktning får føleleser større betydning og forfatteren holder med Tristan og Isolde.
6. I det gamle samfunnet var kjærlighet og ekteskap basert på en fornuftig avtale mellom slekter.
7. 1226
8. historier om hevndrap, makt og kjærlighet.
9.
10.

Tenk deg om

3. Middelalderen startet ikke i norge før etter vikingtiden, men hadde pågått i Europa ganske lenge.

mandag 13. september 2010

Retorisk skriveøvelse #3 Kria og maksime

Jeg påstår at det er viktig med høstferie. Høstferien er den tiden hvor man drar ut på vannet og fanger hummer. Været er kanskje dårlig, men mens regnet høljer ned og bølgene skylder over bord, da føler kaptein Wirsching seg hjemme. I den lille oransje Askeladden ”alles” brøyter Wirsching og hans venner seg gjennom bølgene for å hente tegner, fulle av hummer. Det er viktig for sjøfolket fra Husøy og få spist sin årlige hummer, det er tradisjon. Hvis vi ikke hadde hatt ferie under hummersesongen, som er en gang i året, ville vi ikke fått mulighet til å feire denne tiden på en riktig måte. Vi ville ikke fått tid til å fange nok hummer.
Høstferien er ikke viktig fordi vi ikke trenger ferie under denne perioden. Vi er uthvilte etter sommerferien og når vi endelig er i gang med den daglige rutinen så får vi enda en ferie. Denne ene uken med ferie, i dårlig vær, mitt mellom ski og bading. Kunne ikke denne ferien vært fjernet og vinterferien vært en uke lengre? Hvorfor skal vi måtte komme ut av hverdags rutine når vi endelig har kommet inn? Torje Munkeby har rett fordi vi ikke har rukket og bli lei av skolen/jobb.

tirsdag 24. august 2010

Oppgave: Du forklarer læreren hvorfor du ikke har levert norskinnleveringa i tide

Da jeg skulle levere innleveringen på its i går fungerte ikke internett. jeg gikk ned til naboen , men det viste seg at hele nabolaget hadde mistet nettet. "jaja jeg får skrive det ut" tenkte jeg. dessverre så var skriveren tom for blekk og den nektet å skrive ut.

tirsdag 18. mai 2010

Kjære gjester

Handler om en islandsk jente som bor i USA. Hvor hun har en lesbisk kjæreste. Hun har ikke fortalt noe til familien i Island og hun tørr ikke å ta med seg kjæresten hjem. Hun drar til Island for å feire bursdagen til hennes bestefar. På en fest dagen før bursdagsfeiringen forteller hun den gamle kjæresten at hun er lesbisk. Under bursdagen tror hun bestefaren planlegger å avsløre at hun er lesbisk i talen hans. Hun blir veldig nervøs, men under talen avslører bestefaren at han er homo og hun skjønner at bestefaren ikke engang vet at hun er lesbisk. Da får hun vite at familien ikke er fordomsfull og kanskje hun tørr å innrømme at hun er lesbisk?

tirsdag 4. mai 2010

Elixiren

Filmen handlade om fyra invandrare i Sverige. De gjorde dåligt på skolan och följde inte reglerna. En dag drikker en av invandrerne en flaska elixir som har kommet med posten. Det var grönt och pojken tvekade ett ögonblick innan han smakat. dagen efter var han ljus i håret, han var väl på provet, började uppträda som en svensk och hans flickvän gjort slut. De andra invandrerne verkar också att invandrare så att de kunde smaka på elixir. Dagen efteråt, de var också svenska och klarade sig bra på tester. Invandrerne började tillverka och sälja elixsiren till andra invandrare i landet. Som invandrerne i Sverige försvann de fyra pojkarna stoppades av polisen. de vägrade och fortsätta försäljning och alla var invandrare igen.

fredag 19. mars 2010

The river, Bruce Springsteen

Jeg mener at The river med Bruce Springsteen er en veldig innholdsrik sang. Den forteller en trist kjærlighets historie om to unge mennesker. Mye av historien er fortalt mellom linjene og du må oppfatte deler av den som du vil. Jeg tror at man kan ha forskjellige oppfatninger av detaljene i teksten.


I come from down in the valley where mister when you're young
They bring you up to do like your daddy done
Me and mary we met in high school when she was just seventeen
Wed ride out of that valley down to where the fields were green

Wed go down to the river
And into the river wed dive
Oh down to the river wed ride

Then I got mary pregnant and man that was all she wrote (de er tydeligvis fra hverandre og Mary har sendt et brev) And for my nineteen birthday I got a union card and a wedding coat
We went down to the courthouse and the judge put it all to rest
No wedding day smiles no walk down the aisle
No flowers no wedding dress
That night we went down to the river
And into the river wed dive
On down to the river we did ride


(Når Bruce synger sangen har han en lang munnspill solo her. den er veldig trist og forteller om at det har gått en stund, og alt er trist og leit)


I got a job working construction for the johnstown company
But lately there aint been much work on account of the economy
Now all them things that seemed so important
Well mister they vanished right into the air
Now I just act like I don't remember, mary acts like she don't care
But I remember us riding in my brothers car
Her body tan and wet down at the reservoir
At night on them banks I'd lie awake
And pull her close just to feel each breath she'd take
Now those memories come back to haunt me, they haunt me like a curse
Is a dream a lie if it don't come true
Or is it something worse that sends me
Down to the river though I know the river is dry
Down to the river, my baby and i
Oh down to the river we ride
(han fortsetter å håpe og ser tilbake på den gode tiden de hadde sammen)

onsdag 17. mars 2010

The river, Bruce Springsteen

I come from down in the valley where mister when you're young
They bring you up to do like your daddy done
Me and mary we met in high school when she was just seventeen
Wed ride out of that valley down to where the fields were green

Wed go down to the river
And into the river wed dive
Oh down to the river wed ride

Then I got mary pregnant and man that was all she wrote
And for my nineteen birthday I got a union card and a wedding coat
We went down to the courthouse and the judge put it all to rest
No wedding day smiles no walk down the aisle
No flowers no wedding dress
That night we went down to the river
And into the river wed dive
On down to the river we did ride

I got a job working construction for the johnstown company
But lately there aint been much work on account of the economy
Now all them things that seemed so important
Well mister they vanished right into the air
Now I just act like I don't remember, mary acts like she don't care
But I remember us riding in my brothers car
Her body tan and wet down at the reservoir
At night on them banks I'd lie awake
And pull her close just to feel each breath she'd take
Now those memories come back to haunt me, they haunt me like a curse
Is a dream a lie if it don't come true
Or is it something worse that sends me
Down to the river though I know the river is dry
Down to the river, my baby and i
Oh down to the river we ride

fredag 5. februar 2010