mandag 27. september 2010

Snorre Sturlason

Han ble født i 1178 eller 1179 på Kvam i Island. Han var en islandsk høvding, forfatter og en skald. Hans mest kjente verk er heimskringa (kongesagaer). Foreldrene var Sturla Þórðarson og Guðný Böðvarsdóttir, men ble oppdradd i lærdom av sin fosterfar Jon Loftsson, datidens fremste høvding og Islands klokeste mann.
Grunnen til at vi lærer om Snorre er at det er han som sa at Tønsberg var Norges eldste by.

tirsdag 21. september 2010

Lekse, s. 59 Middelalderen

Tøm teksten

1. Fordi den er midt i mellom antikken og nyere tid i renessansen
2. religiøs, høvisk og norrøn
3. Er diktning som er knytta til aristokratisk ideologi.
4. helvete, kjærsilden og himmelen.
5. I ridderdiktning får føleleser større betydning og forfatteren holder med Tristan og Isolde.
6. I det gamle samfunnet var kjærlighet og ekteskap basert på en fornuftig avtale mellom slekter.
7. 1226
8. historier om hevndrap, makt og kjærlighet.
9.
10.

Tenk deg om

3. Middelalderen startet ikke i norge før etter vikingtiden, men hadde pågått i Europa ganske lenge.

mandag 13. september 2010

Retorisk skriveøvelse #3 Kria og maksime

Jeg påstår at det er viktig med høstferie. Høstferien er den tiden hvor man drar ut på vannet og fanger hummer. Været er kanskje dårlig, men mens regnet høljer ned og bølgene skylder over bord, da føler kaptein Wirsching seg hjemme. I den lille oransje Askeladden ”alles” brøyter Wirsching og hans venner seg gjennom bølgene for å hente tegner, fulle av hummer. Det er viktig for sjøfolket fra Husøy og få spist sin årlige hummer, det er tradisjon. Hvis vi ikke hadde hatt ferie under hummersesongen, som er en gang i året, ville vi ikke fått mulighet til å feire denne tiden på en riktig måte. Vi ville ikke fått tid til å fange nok hummer.
Høstferien er ikke viktig fordi vi ikke trenger ferie under denne perioden. Vi er uthvilte etter sommerferien og når vi endelig er i gang med den daglige rutinen så får vi enda en ferie. Denne ene uken med ferie, i dårlig vær, mitt mellom ski og bading. Kunne ikke denne ferien vært fjernet og vinterferien vært en uke lengre? Hvorfor skal vi måtte komme ut av hverdags rutine når vi endelig har kommet inn? Torje Munkeby har rett fordi vi ikke har rukket og bli lei av skolen/jobb.