tirsdag 26. oktober 2010

Middelaldersamfunnet

1. Hvilken rolle spiller religionen i middelaldersamfunnet?
Gjennom hele middelalderen orienterte mennesket seg mot Gud og livet etter døden. Mange tenkte mer kritisk enn de hadde gjort før, og det vokste frem en tro på at mennesket var et tenkende og selvstendig individ.

2. Hva er det viktigste kjennetegnet på rikdom i middelalderen?
Et viktig kjennetegn på rikdom i middelalderen var kirken. Rikdommen økte gjennom gaver og skatter. Kirken hadde en avtale på at folket kunne kjøpe seg fri fra synd. Vis man betalte en viss sum til en munk eller en prest kunne man på Guds vegne få tilgitt all synd.

3. Hvilke stender har mest makt?
De stendene som har mest makt er presteskapet (de som ber), så kommer adelen (de som slåss) og til slutt folket (de som arbeider).

4. Hvorfor er det vanskelig å komme seg opp og fram i middelaldersamfunnet?
Grunnen til at det er vanskelig å komme seg opp og frem i middelaldersamfunnet er fordi eiendom og stand gikk i arv, og da ble det veldig vanskelig for de andre å jobbe seg opp til en så høy stand.

5. I 1349 kommer svartedauden til Norge. Hvilke konsekvenser får dette for det norske samfunnet?
Da svartedauden kom til Norge i 1349 døde rundt to tredjedeler av Norges befolkning, og det skulle gå flere hundre år før folketallet kom opp på det samme nivået som før pesten kom. Dette skapte store konsekvenser for Norge.

6. I Italia tar utviklingen en helt annen retning etter svartedauden. Forklar kort.
Etter svartedauden ligger det meste nede her i Norge, men i Italia startet en ny utvikling. Kjøpemennene komme i kontakt med andre land og kulturer, og da blomstret handelen opp. Den økte handelen fikk også pengeøkonomien etter hvert større plass.

mandag 25. oktober 2010

Gisle Surssons saga

Forfattarar Henrik Wirsching og Daniel Hedmark

Er Gisle Surssons saga ein typisk saga?

I Gisle Surssons saga går årene fort og det er lite skildring. Akkurat som i en tradisjonell islendingssaga. Ingen av personane blir skildret, men vi får et bilde av korleis dei er ut i fra korleis personene oppfører seg.
Korleis kan ein sagahelt vere?

Ein sagahelt er ingen supermann. Han er ein vanleg mann fra 900 tallet i Island. Det er vanleg i Islendingssagaer at hevndrap er hovudtemaet, noe det er i Gisle Surssons saga også. Gisle er bare ein sterk mann og kriger, men han er et heilt vanleg menneske.

Kvalifiserer Gisle til å vere ein typisk sagahelt?

Ja, eg meiner at Gisle kvalifiserer til ein sagahelt. Han er ein vanleg mann som har sine positive og negative sider. Selv om han er ein bedre kriger og ein mye meir intellektuell mann en dei andre.

Er Gisle ein moderne helt?

Dagens helter er enten ein hverdags helt, ein som reddar ein mann i eit brennande hus eller kanskje ein super eller actionhelt. Gisle er ingen av disse heltene, Gisle er ingen Helt. Han er ein litt over gjennomsnittet sterk og smart mann.

Korleis vil de kvalifisere kvinnene i Gisle Surssons saga?

Kvinnene er typiske husmødre, men i ein av dom siste scenene kjem Gisles kone og fosterdatter og hjelper Gisle med å kjempe mot dom som vil drepe Gisle. Det viser at kvinnene var sterke kvinner som ikkje bare sitter hjemme og strikkar.

Gi ein personleg vurdering av filmen?

Filme var veldig mørk. Når handlingen foregikk inne i ein av hyttene var det nesten umogeleg og få med seg handlingen på grunn av mørket. Det var heller ikkje mykje musikk i filmen. Kva det kommer av veit eg ikkje, men det ble litt kjedeleg til tider. Kampcenene og effektene var heller ikkje mykje å skryte av, men det er ein gammal film og så for ein bare godta. Jeg tror nok Gisle Surssons saga er ein bra historie, men eg synast ikkje det kom så bra fram i filmen.