mandag 29. november 2010

Språklige forhold 1350-1600

1. Denne tiden sier mann at man snakket mellomnorsk. Fordi språket i denne tiden faller mellom det norrøne språket, gammelnorsk og det nye språket som etablerte seg på 1500 – tallet, altså nynorsk

a. Vi ville hatt problemer med å snakke med en viking fordi på den tiden var ikke det muntlige språket utviklet så mye at norsk, svensk, dansk og norrønt var slått sammen.

b. Det danske skriftspråket tok over for det norrøne språket når norge ble invandert og overtatt av danmark. Da kom det mange folk fra danmark for å bo i norge, og norge havnet også under danmarks lover og regler. Da ble det ikke lov å prate eller skrive norrønt, og dansk ble det nye i flere århundrer fremover.

c. Det ga veldig stor betydning for den norske språkutviklingen i norge fordi det ble mye enklere å formidle det norske språket, og det tok kortere tid å skrive ned bøker., skrifter og andre tekster. Det ble også enklere å ivareta det norske skriftspråket fordi det var veldig lang holdbarhet på de nye bøkene som ble laget, og det ble også mer allmennvennlig ved at verdiene på bøker sank.

d. Grunne til at mellomlavtysk hadde så stor påvirkning på det norske språket, er flere faktorer. Påvirkning var sterkest på vest-landet og i nord-norge fordi hanseatene drev mye med handel langs norskekysten

e. Forskjellen på kasusspråk og ordstillingsspråk er at kasusspråket bygges opp av bøyning av verb, mens i ordstillingen blir setningene oppbygd etter hvilken plassering ordet har i setningen. Moderne norsk er kasusspråk, fordi vi har flere verbtider vi bøyer verbene våre i.