torsdag 1. desember 2011

Svermere – Telegrafisten

Det kommer en ny prest til den fattige fiskerøya i Nord-Norge. Rykter går om at presten er en meget rik mann. Ove Rolandsen, hovedpersonen i filmen, prøver å smiske med presten og hans kone fra det øyeblikket de kommer. Han hopper ut i vannet og bærer prestekonen til land. Rolandsen viser vei til prestegården, hvor hans forlovede, Marie Van Loos, er husjomfru. Ove er ikke mye interessert i sin forlovede, han er forelsket i Elise Mack. Elise er datter av den rike Herr Mack. Han eier en fiskelimsfabrikk som er meget innbringende. I skjul har Rolandsen oppfunnet et nytt og bedre fiskelim, men han mangler startkapital. Han er en fattig telegrafist og kvinnebedårer som hele tiden prøver å få Elise Macks oppmerksomhet. Han håper på å få et lån av presten slik at han kan starte sin egen fiskelimsfabrikk. Etter å ha smisket mye med presten får Rolandsen vite at presten ikke har noen penger i det hele tatt, han må derfor finne en annen måte å få tak i penger på. Samtidig blir det begått et innbrudd hos Herr Mack, og mack lover en belønning på 400 riksdaler til den som får tak i tyven. Tyven skal også på belønning hvis han melder seg.
Det ryktes i bygda at Elise Mack skal giftes bort til kaptein Henriksen, samtidig blir prestetjeneren Levion sparket, og erstattet av Enok. Rolandsen prøver enda å få tak i penger og lur som han er utgir han seg for å være tyven. Han går til Mack og tilstår og får dermed de 400 riksdalene han trenger. Disse pengene skal gå til å sende en prøve av limet til Tyskland. Marie Van Loos finner ut av Rolandsens utroskap og drar vekk. Like etter Mack har sendt prøven klarer Levion å ta den ordentlige tyven. Det viser seg å være Enok, som også er skyldig å starte en kirkebrann og en skogbrann. Herr Mack blir veldig sur på Rolandsen, men Rolandsen har rodd ut på en liten øy og ingen kan finne han.
Levion finner Rolandsen og får han med seg tilbake til bygda. Rolandsen mister både hus og jobb, men han bryr seg lite. Han har nemlig fått svar fra Tyskland, og de tilbyr han masse penger for oppfinnelsen. Rolandsen er smart og velger heller å gå i kompaniskap med Herr Mack og hans fortjeneste blir enda større. Filmen slutter med at Elise Mack velger Rolandsen i stede for kaptein Henriksen.
Telegrafisten er basert på boken svermere. Den ble skrevet i 1904 av Knut Hamsun og er langt fra en av hans mest kjente verker. Historien er lite typisk Hamsun, den er rett og slett for enkel. Historien inneholder klisjeer, noe som er lite typisk Knut Hamsun. En annen ting som skiller svermere fra Hamsuns tidligere verker er at kjærlighetshistorien ender godt. Lektor Aas har påstått at boken svermere representerer en overgangsfase i Hamsuns forfatterskap, noe jeg må si meg enig i. Lektor Aas påstand har også blitt støttet av wikipedia, hvor det også står at svermere er starten på Hamsuns Nord- Norske dramaer. Mer kjente nord Norske romaner gir han ut senere. Eksempler er Benoni og landstrykertrilogien.