tirsdag 18. januar 2011

South park

South park er en satire, lavkomedie, svart komedie og en sitcom. South patk er en sitcom fordi det alle karakterene har sin spesifikke væremåte i hver episode. South park tar for seg aktuelle saker i Spesielt USA og Canada, men også resten av verden, og kritiserer nesten alt og alle, og har fått mye kritikk for det.
Jeg har valgt å konsentrere meg om den første episoden av south park, Cartman gets an anal probe. Denne episoden er satirisk ovenfor Amerikaneres forhold til det fremmede, eller i dette tilfelle aliens. Det hele starter med Cartmans ”drøm”. Han drømmer at han blir kidnappet av aliens som opererer på han.
I USA har politiet fått mange henvendelser av folk som sier de er blitt kidnappet av Aliens og blitt eksperimentert med. Noen prøver å bevise de utenomjordiskes eksitens ved å ta bilder ell filme kornsirkler som blir dannet. I episoden Cartman gets an anal probe lager skaperne av south park en satire om disse amerikanernes overtro.
Senere i episoden blir Kyles bror, Ike tatt til fange av de utenomjordiske. Kyle og Stan sitter maktesløse på bussen under hendelsesforløpet. Kyle blir selvsagt veldig urolig, men så promper Stan og de begge glemmer Ike og begynner å le. Dette er et godt kjennetegn på lavkomikk.
Stan, Kyle, Kenny og Cartman drar fra skolen for å finne Ike, og på veien møter de en flygendetallerken. Den fremmede farkosten dreper Kenny med en laserstråle før den stikker av. Ettersom at Kenny er død og Kyle må redde Ike blir Cartman ofret. Først da ser vi beviset på at det Cartman påstår er en drøm egentlig er virkelig. En stor radar kommer ut av rumpa hans og kaller på de utenomjordiske. Ike hopper ut av den fremmedefarkosten og episoden slutter med at de utenomjordiske har en samtale med en gjeng kuer.


Lystspill – lagd kun for å glede seerne, dette er også kalt ren komedie.
Sitcom – flere hovedpersoner innenfor samme miljø.
Svart komedie – omhandler temaer som er litt tabubelagte, og som i utgangspunktet er ganske alvorlige.
Lavkomedie – komedie på grov måte.
Satire – kritiserer samtiden ved ironi og sterke overdrivelser.
commedia dell arte – italiensk teater med komisk handling.
Kjente komedieforfattere – Ludvig Holberg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar