onsdag 23. november 2011

Knut Hamsun

Knut Hamsun ble født 4. august i Lom. Hans far var skredder og familien hadde dårlig med penger. Da Knut var 3 år flyttet familien til en gård i Hamarøy i Nordland. Familien til Knut hadde en gjeld til hans onkel og derfor ble Knut sendt til å bo med sin onkel. Onkelen tvang Knut til å arbeide hardt, men Knut ble lei og hugget seg i beinet med en øks. Dermed ble han sendt hjem til familien igjen.

Knut flyttet hjemmefra da han var 14 og prøvde seg i mange yrker. Det var på denne tiden han begynte å lese litteratur. Han skrev sin første bok da han var 18, ”den gaadefulde”. Senere fjernet mellomnavnet, Pedersen, og ved en skrivefeil fjernet han også d’en i Hamsun. Så flytett han til USA hvor han jobba som bonde og konduktør.

Senere utgav han mye litratur og vant nobels litraturpris. Et av hans mest verk er ”sult”. ”Det var i den tid jeg gikk omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige by som ingen forlater før en har fått merker av den.” Dette er et utdrag fra sult. Sult er det verket som gjorde han mest kjent.

Under 2. verdenskrig kan man si at Hamsun valgte feil side. Han hadde lenge vært opptatt av Tysk filosofi og han var, på visse områder, enig med Hitler. Han ble brukt av Tyskerne som et propaganda redskap og mange mener han var en landssviker. Det mange ikke vet er at Knut sammen med sin sønn prøvde å befri norske fanger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar